Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

Παιδιά του Σήμερα, Ηγέτες του αύριο στο Π.Α.Μ.Α.Κ.

Μία πρωτότυπη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Με αφορμή τις εκλογές, παιδιά ηλικίας 13-16 ετών παρουσίασαν τις δικές τους ιδέες για την διακυβέρνηση της πόλης μας.
Τα παιδιά του προγράμματος εξειδίκευσης “Leadership skills for school children: Παιδιά του Σήμερα, Ηγέτες του αύριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν το όραμα τους και τις προτάσεις τους για τη Θεσσαλονίκη, μέσα από τρία νέα κόμματα που δημιούργησαν τα ίδια.
Όταν τα αποθέματα στερεύουν, οι ιδέες μοιάζουν να επαναλαμβάνονται, και οι λύσεις ακούγονται ίδιες, τα παιδιά έχουν κάτι να μας πουν. Ελάτε να το ακούσετε. Γιατί αυτά θα είναι οι ηγέτες του αύριο.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Leadership Diploma for School Children: Παιδιά του Σήμερα, Ηγέτες του Αύριο» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει αμφισβητήσει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τους μελλοντικούς ηγέτες. Η παλιά ιδέα της εύρεσης μιας «καλής δουλειάς» ή μιας «καλής θέσης» ανήκει στο παρελθόν. Ηγεσία είναι η ανάληψη της ευθύνης για τον εαυτό σου και για τους γύρω σου. Τώρα και στο μέλλον, τα παιδιά μας θα πρέπει να δημιουργήσουν τα ίδια τη δουλειά και τη ζωή που θέλουν και τους αξίζει.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εξειδίκευσης «Leadership Diploma for School Children: Παιδιά του Σήμερα, Ηγέτες του Αύριο» με στόχο αφενός να εντοπίσει παιδιά με ηγετικές δυνατότητες, με προικισμένα και ανοιχτά μυαλά, και να καλλιεργήσει τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε να γίνουν μοχλοί αλλαγών στην επιστήμη, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τη κοινωνική δράση, την οικογένεια. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνικό Πανεπιστήμιο προσφέρει πρόγραμμα επαγγελματικής εξειδίκευσης σε μαθητές σχολείου, ακολουθώντας αντίστοιχα ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο εμπνευστής του προγράμματος, και επιστημονικά υπεύθυνος, Anthony Montgomery, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, βασίστηκε σε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί στην Ιρλανδία εδώ και πολλά χρόνια. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με απίστευτο δυναμικό, αλλά και ιδιαίτερες προκλήσεις. Έτσι θα ήταν λάθος απλώς να μεταφέρουμε στην χώρα μας ένα πρόγραμμα που αναπτύχτηκε για μια άλλη κουλτούρα. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας, δημιουργήσαμε από την αρχή ένα πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις, προκλήσεις, αλλά και στα οράματα των παιδιών της Ελλάδας».

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να εντοπίσει παιδιά με θέληση, πείσμα και όραμα, και όχι απαραίτητα έμφυτα ταλέντα, και να τα βοηθήσει να ξεχωρίσουν σε τομείς που θα επιλέξουν.

Το πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη χρονιά, το έτος 2013-2014. Το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος, που συμπίπτει με τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Παιδιών του Σήμερα-Ηγετών του Αύριο», («First International Μeeting of Children Leaders») στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή εκπροσώπων από Πανεπιστήμια και εταιρείες του εξωτερικού που θα αξιολογήσουν τα παιδιά που συμμετέχουν στο Ελληνικό πρόγραμμα και θα επιλέξουν παιδιά που θέλουν να βοηθήσουν ή να βραβεύσουν.